یک متخصص آسیب شناس سلولی با بیان اینکه مبتلایان به آرتروز مفصلی باید سعی کنند از مفصل بیمار خود کمتر کار بکشند، گفت: یکی از مهمترین علل مراجعه به طبیب و ترک روشهای غلط در رژیم غذایی، وجود درد است لذا نباید با مصرف مسکن مرتب، درد را خاموش کرد وگرنه استفاده بی رویه از مفصل به علت بی دردی کاذب، آن مفصل را بیشتر دچار تخریب میکند اما با رعایت تغذیه صحیح می توان به تدریج سلولها را به حالت طبیعی بازگرداند.
یک متخصص آسیب شناس سلولی با بیان اینکه مبتلایان به آرتروز مفصلی باید سعی کنند از مفصل بیمار خود کمتر کار بکشند، گفت: یکی از مهمترین علل مراجعه به طبیب و ترک روشهای غلط در رژیم غذایی، وجود درد است لذا نباید با مصرف مسکن مرتب، درد را خاموش کرد وگرنه استفاده بی رویه از مفصل به علت بی دردی کاذب، آن مفصل را بیشتر دچار تخریب میکند اما با رعایت تغذیه صحیح می توان به تدریج سلولها را به حالت طبیعی بازگرداند.
دکتر حسن اکبری در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اینکه علت بیماری آرتروز مفصلی به طور واضح شناخته نشده است، گفت: بر اساس نظر طب نوین، چند عامل وجود دارد که میتواند زمینه ساز ابتلا به آرتروز باشد، یکی سن بالاست که این بیماری معمولا در افراد بالای 40 سال دیده میشود. مورد دوم جنس است،چون آرتروز در زنان بیشتر از مردان بروز میکند ولی دلیل آن هنوز به درستی مشخص نشده است.
وی در ادامه ناهنجاریهای مادرزادی استخوانی و یا صدمه به مفصل را از علل دیگر ابتلا به آرتروز مفصلی عنوان کرد و گفت: آرتروز در ورزشکاران حرفهای که مدام در معرض ضربه خوردن هستند بسیار شایع است مانند فوتبالیستها. صدمات غیرورزشی مثل تصادفات رانندگی هم زمینه را برای آرتروز مهیا میکند.
این محقق طب اسلامی ایرانی خاطرنشان کرد: سن بالا به تنهایی نمیتواند دلیل کافی برای آرتروز مفصلی باشد چه بسا افراد مسن بسیاری که مبتلا نمیشوند. همچنین به علت اینکه طبع زنان در مجموع سردتر از مردان است مصرف غذاهای با طبع سرد در آنها زودتر اثر می کند. اگر تغذیه مناسب باشد دلیلی برای بروز آرتروز مفصلی وجود ندارد بخصوص در ورزشکاران که قویتر نیز هستند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه بر اساس طب نوین چاقی خطر ابتلا به آرتروز را افزایش میدهد، گفت: به طور کلی هر چقدر وزن بالاتر باشد مفاصل بزرگ (مثل زانوها) باید بار و فشار بیشتری را تحمل کنند و در نتیجه خطر ابتلا به آرتروز در آنها بیشتر میشود. چاقی حتی احتمال بروز آرتروز در دستها را هم افزایش میدهد.
دکتر اکبری تصریح کرد: اغلب اضافه وزن به علت کمبود انرژی پمپهای سدیم پتاسیم سطح سلول هاست که به دلیل احتباس یون سدیم در داخل سلول ها موجب ورود آب بداخل سلولها می شود لذا اکثر چاقیها ناشی از ورم سلولی است.
وی در خصوص عوارض این بیماری گفت: بر اساس نظریه طب غربی، متاسفانه این بیماری با گذشت زمان بدتر میشود و هنوز درمان قطعی برای آن یافت نشده است، اما با کمک برخی روشهای درمانی میتوان درد ناشی از این بیماری را کاهش و کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشید.
استراحت دادن به مفصل دردناک موجب کاهش درد میشود
دکتر اکبری همچنین افزود: حدود یک سوم بیماران مبتلا به آرتروز ممکن است دچار ناتوانیهای شدیدی شوند. گاهی درد و ناراحتی مفصل آن قدر شدید میشود که بیمار نمیتواند از آن مفصل استفاده کند. در موارد بسیار شدید آرتروز جراحی تعویض مفصل توصیه میشود اما قبل از جراحی معمولا روشهای مختلفی پیشنهاد میشود که تا حد امکان کار به جراحی ختم نشود که یکی از آنها استراحت دادن به مفصل دردناک است. بیمار باید در هر ساعت حداقل 10 دقیقه به مفصل خود استراحت بدهد و سعی کند تاحد امکان فعالیتهای بدنی خود را طوری تنظیم کند که مفصل مبتلا کمتر فعال باشد.
این متخصص آسیب شناس سلولی گفت: روش دیگر ورزش کردن است که باید حتما با مشورت پزشک معالج انجام شود تا مشکل مفصل را تشدید نکند یا باعث بروز درد جدیدی نشود. ورزشهای سبک و مفرح مثل پیادهروی و شنا بیشتر توصیه میشوند. با ورزش کردن، عضلات اطراف مفاصل تقویت شده و ثبات مفصل افزایش پیدا میکند. البته ورزش کردن نباید باعث بروز درد در مفصل شود و اگر چنین اتفاقی رخ داد باید فورا ورزش متوقف شود.
وی یادآور شد: در افرادی که اضافه وزن دارند کم کردن وزن باید حتما مدنظر قرار گیرد. البته رژیم گرفتن و ورزش کردن برای کاهش وزن باید تحت نظر پزشک انجام شود. برای کاهش درد ناشی از آرتروز هم میتوان از کیسه یخ استفاده کرد. در اغلب موارد پزشک برای بیمار داروهای ضددرد و ضدالتهاب تجویز میکند که در کاهش درد مفصل مؤثر است.
این محقق طب اسلامی ایرانی گفت: اغلب اگر بیماری وارد مرحله آسیب غیر قابل برگشت نشده باشد با رعایت نکات سلامتی، مشکل به تدریج بهبود می یابد ولی عمدتا با استراحت بیشتر مفصل بیمار و فیزیوتراپی به علت تقویت عضلات دور مفاصل بیماری بهبود می یابد، ولی برخلاف نظر طب نوین در طب اسلامی- ایرانی نظر بر این است که استفاده از کیسه یخ بسیار مضر است و با انقباض عروق خون رسانی را مختل میکند ولی برعکس بادکش کردن، حجامت و زالو درمانی روی مفصل می تواند به علت بهتر کردن خون رسانی مفصل و تحریک سیستم ایمنی، درد مفصل را بطور ریشهای و اساسی برطرف کرد.
تغذیه نامناسب موجب افزایش روند تخریب مفصلی میشود
دکتر اکبری گفت: مهمترین نکته برای بیماران مبتلا به آرتروز به کارگیری روشهایی است که باعث کاهش درد و ناراحتیشان شود. مثل تمام بیماریهای دیگر داشتن یک رژیم غذایی مناسب و سالم مفید است. بیمار باید به حد کافی مواد مورد نیاز بدن خود را از طریق غذا تامین کند چون اگر تغذیه نامناسب باشد بدن هم ضعیف میشود و به تبع آن مقابله با بیماری دشوارتر میشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر پزشک داروی ضد درد تجویز میکند، بیمار باید حتما به موقع آن را مصرف کند، چون اگر درد شروع شود و پس از آن مسکن مصرف شود، درد دیرتر و سختتر کنترل میشود اما مصرف مرتب و طبق دستور پزشک باعث میشود شدت حملات درد کاهش یابد.
این متخصص آسیب شناس سلولی گفت: بیمار باید سعی کند از مفصل بیمار خود کمتر کار بکشد. مثلا اگر مفاصل انگشتان مشکل دارد بهتر است از کیفی استفاده شود که روی شانه میافتد نه کیفی که باید با انگشتان دائما در دست گرفته شود. اگر دست مشکل دارد برای برداشتن اجسام از دست سالم بیشتر استفاده شود تا فشار کمتری روی مفصل دردناک وارد شود. بیمارانی که در مفصل زانو یا ران دچار مشکل هستند بهتر است در صورت صلاحدید پزشک از عصا هنگام راه رفتن استفاده شود.
دکتر اکبری در پایان خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین علل مراجعه به طبیب و ترک روشهای غلط در رژیم غذایی، وجود درد است، لذا نباید با مصرف مسکن مرتب، درد را خاموش کرد وگرنه استفاده بی رویه از مفصل به علت بی دردی کاذب، آن مفصل را بیشتر تخریب می کند ولی با رعایت تغذیه صحیح می توان بتدریج سلولها را به حالت طبیعی بازگرداند.
منبع خبرگزاری ایسنا