یک فوق تخصص خون و سرطان با اشاره به بالا بودن میزان تزریق خون در کشور گفت: یک پزشک باید تمام موارد را بررسی کند تا متوجه شود چه زمانی مجبور به خون تزریق است زیرا هیچ تزریق خونی نیست که ریسک صفر داشته باشد.
به گزارش ایسنا، دکتر بیژن کیخائی در هشتمین کنگره میاندورهای طب رزم و تروما که امروز (8 اسفندماه) در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، اظهار کرد: در هر ثانیه 2.5 میلیون گلبول قرمز در مغز استخوان تولید میشود و در زمان استرس این تولید تا هشت برابر افزایش پیدا میکند.
وی افزود: محصولی که تولید میشود هفت میکرون اندازه دارد و دیده نمیشود. این محصول 120 روز طول عمر دارد و در این مدت 500 کیلومتر در بدن مسیر طی میکند. در طی طول مسیر نیز از مسیری دو میکرونی عبور میکند که کار بسیار سختی است. همچنین حدود 10 مرتبه از آئورت و 30 مرتبه از طحال عبور میکند که این کار نیز برای گلبول قرمز سخت است و به همین میزان از کلیه نیز عبور میکند.
رئیس بیمارستان شهید بقایی 2 اهواز ادامه داد: همه این مراحل، در جهت رسالت گلبولهای قرمز در رساندن اکسیژن به بدن است. در هر گلبول قرمز 300 تا 500 میلیون هموگلوبین وجود دارد که این رسالت را انجام میدهند.
کیخائی با اشاره به جزئیات تزریق خون عنوان کرد: خون یک نوع بافت است که باید در مواقع مورد نیاز تزریق شود. گلبول قرمز علاوه بر گروه اصلی، 320 گروه فرعی دارد و در حال حاضر مدتها است که تزریق خون بر اساس گروه اصلی انجام نمیشود و گروههای فرعی در ترزیق خون لحاظ شدهاند.
وی تصریح کرد: پزشکی که تصمیم به تزریق خون میگیرد نباید تنها معیارش هموگلوبین باشد و باید بقیه موارد را نیز در نظر بگیرد، یک پزشک باید تمام موارد را بررسی کند تا متوجه شود چه زمانی مجبور به خون تزریق است زیرا هیچ تزریق خونی نیست که ریسک صفر داشته باشد.
این فوق تخصص خون و سرطان افزود: در بسیاری از مواقع میبینیم که به یک بیمار تالاسمی مینور یا بیماری با هموگلوبین 7 یا 8 خون تزریق میکنند، در صورتی که این بیمار نیازی به تزریق خون ندارد.
کیخائی خاطرنشان کرد: میزان تزریق خون در کشور و مخصوصا استان خوزستان زیاد است و در واقع پرت خون در استان ما بالا است که برای جلوگیری از این وضعیت باید بدانیم در چه زمانی باید خون تزریق شود.
این فوق تخصص خون و سرطان بیان کرد: در مدت بیش از 30 سالی که مشغول به کار هستم شاهد بودهام که 17 بیمار به دلیل تزریق خون از دست دادهایم ولی هیچ بیماری را سراغ ندارم که حتی با هموگلوبین 2 و بدون تزریق خون فوت کرده باشد.
رئیس بیمارستان شهید بقایی 2 اهواز عنوان کرد: در زمان خونریزی، تایم طلایی همان 6 ساعت نخست است و اگر در دو ساعت اول به بیمار رسیدگی نشود وضعیت خطرناکی پیدا خواهد کرد.
کیخائی گفت: همچنین 25 درصد بیماران دچار عارضه تروما نیاز به تزریق خون دارند.
منبع خبرگزاری ایسنا