سکته قلبی یا حمله قلبی چیست
سکته قلبی (heart attack) یا حمله قلبی در اثر کاهش روند اکسیژن رسانی به عضلات قلب پیش می آید. قلب برای تغذیه نیاز به اکسیژن دارد که از طریق رگ های کرونری این کار انجام می شود. زمانی که به دلایلی مانند انسداد رگ های تغذیه کننده قلب و ایجاد پلاک و لخته های خون و … این روند متوقف و یا کاهش یابد، فرد دچار سکته قلبی یا آنفاکتوس میوکارد می شود.
زیرا ماهیچه های اطراف قلب آسیب دیده و قادر به انقباض منظم نیستند. در این صورت لخته های خون اطراف قلب را گرفته و مانع از خون رسانی و اکسیژن رسانی مناسب و کافی به این عضو حساس بدن می شوند. نکته مهم این است که با داشتن اطلاعات کافی و آشنایی با کمک های اولیه در زمان وقوع این عارضه می توان از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری کرد.
عوامل بروز خطر سکته قلبی
سکته قلبی مختص سالمندان و یا افرادی که دچار بیماری های قلبی عروقی و یا فشار خون هستند، نبوده و می تواند در اثر عوامل زیادی پیش آید. از جمله عوامل مستعد کننده بروز این بیماری عبارتند از:
- مصرف دخانیات بخصوص سیگار
- فشار خون بالا
- مصرف غذاهای پر چرب
- افرادی که به بیماری دیابت یا قند خون مبتلا هستند
- عوامل ارثی و ژنتیکی
- افرادی که دچار اضافه وزن هستند
- با افزایش سن احتمال بروز این عارضه نیز بیشتر می شود
- استرس های و فشارهای عصبی و روانی راه را برای بروز این بیماری هموار می کند
اعصاب و روان استرس چیست + علائم، عوارض و درمان استرس
چه علائمی نشان دهنده بروز سکته قلبی است
همانطور که گفته شد تشخیص به موقع اینکه خود یا شخص دیگر دچار سکته یا حمله قلبی شده است، می توان جلوی خطر را بگیرد. بنابراین بهتر است با این نشانه ها آشنا باشید تا اقدام مناسب و نیز کمک رسانی صحیح و به موقع را انجام دهید. این علایم عبارتند از:
- احساس درد و سنگینی در قفسه سینه و در استخوان پشت جناق سینه یکی از اولین علایم بروز این عارضه است. این حالت ممکن است دو دقیقه یا بیشتر هم طول بکشد.
- درد از ناحیه قفسه سینه به گردن، فک و دندان، کتف و بازوی چپ منتشر می شود. احساس درد شدید در دست یکی دیگر از علایم بعدی سکته قلبی است.
- فرد احساس می کند عرق سردی بر روی صورت و بدن نشسته است و دچار اضطراب و حتی تهوع می شود.
- احساس تنگی نفس و تنفس سریع به دلیل عدم اکسیژن رسانی مناسب به فرد دست می دهد. ممکن است تنفس گاهی آرام تر از حد معمول نیز بشود.
- رنگ پوست به دلیل احساس خفگی کمی کبود می شود و حالت رنگ پریدگی به دلیل عدم خون رسانی درست به عضلات بدن و صورت ایجاد می شود.
- در این مرحله ممکن است فرد دچار غش شده و بیهوش شود.
- در صورتی که در هر یک از مراحل فوق متوجه بروز مشکل شدید، سریعا اقدامات لازم را انجام دهید تا از حاد تر شدن مشکل خودداری نمایید.
کمک های اولیه در مواجهه با افرادی که دچار سکته قلبی شده اند
از طریق آشنایی با کمک های اولیه در زمان بروز سکته قلبی می توان جان خود و اطرافیان را نجات داد. مهم ترین اقدام تماس با مراکز درمانی است. ولی قبل از رسیدن آمبوالنس الزم است اقداماتی را انجام دهید تا از حاد شدن شرایط بیمار پیشگیری نمایید. این اقدامات به ترتیب
اولویت عبارتند از:
– الزم است در صورت مشاهده عالیم باال سعی کنید فرد را در وضعیت استراحت کامل قرار دهید و از حرکت و هرگونه فعالیت اضافی جلوگیری کنید.
– ممکن است در این وضعیت فرد دچار استرس و اضطراب شود که برای شخص در حال بروز حمله قلبی، خطرآفرین است. باید سعی کنید خونسردی خود را حفظ کرده و از شلوغ شدن محیط اطراف جلوگیری کنید.
– هیچ گونه ماده خوراکی و نوشیدنی نباید به بیمار داده شود.
– اگر بیمار در مرحله ای است که دچار تنگی نفس شده است، الزم است فرد را در حالت نشسته قرار داده و پاهایش را از تخت آویزان کنید.
– اگر بیمار دچار افت فشار خون شده است، الزم است در حالت خوابیده قرار گرفته و پاها کمی از سطح بدن باالتر باشد تا خون و اکسیژن مورد نیاز به اندام های بدن برسد.
– در صورتی که با عملیات احیاء قلبی آشنایی دارید، الزم است در صورت بی هوش شدن بیمار دست به کار شده و عملیات احیاء را انجام دهید
قلب و عروق چربی خون و کلسترول چیست ؟ (2021) ( علائم و درمان چربی خون)
اقدامات الزم برای پیشگیری از بروز سکته قلبی
همواره پیشگیری بهتر از درمان است. قبل از اینکه دچار بیماری های قلبی و یا عوارضی مانند
سکته قلبی شوید، با انجام موارد زیر می توانید از بروز این مشکل جلوگیری نمایید:
– رژیم غذایی مناسب
یکی از معضالت زندگی مدرن امروزی، خوردن بیش از اندازه فست فودها، غذاهای پرچرب و سرخشده با کلسترول باال است. چربی غیر از اینکه باعث چاقی و اضافه وزن شدید در افراد می شود،باعث مسدود شدن رگ های خونی تغذیه کننده قلب نیز خواهد شد.
سعی کنید در رژیم غذاییخود از مواد غذایی کم نمک، سبزیجات و میوه جات به وفور استفاده کرده و این مواد را جایگزینفست فودها کنید.
– فعالیت های بدنی
کم تحرکی و پشت میز نشینی در کنار رژیم های غذایی نادرست یکی دیگر از عوامل تشدیدکننده بروز عوارض قلبی مانند سکته قلبی است. الزم است فعالیت بدنی منظم را در تمامی سنینداشته و در صورت نبود شرایط انجام ورزش های حرفه ای، فعالیت هایی مانند پیاده روی ساده رادر دستور کار خود قرار دهید.
– محدود کردن مصرف دخانیات
ممکن است ترک مصرف دخانیات از جمله سیگار برای بسیاری از افراد سخت و ناممکن باشد.
توصیه می شود در صورت عدم ترک، محدودیت در مصرف این مواد مضر را مورد توجه قرار دهیدتا از بروز حمالت قلبی پیشگیری شود.
قلب و عروق دیابت چیست ؟ راه درمان دیابت + علائم ابتلا به دیابت
– دوری از محیط های پر استرس و تنش زا
امروزه فشارهای عصبی از جمله مهم ترین عوامل بروز سکته قلبی است. باید تا حد امکان سعیکنید از محیط های پر استرس دوری کرده و آرامش را به زندگی بازگردانید.
انجام ورزش هاییمانند یوگا، شرکت در جلساتی که باعث ایجاد نشاط و سرزندگی می شود و فعالیت هایی از اینقبیل کمک زیادی در کنترل مسایل روانی دارد.
سکته قلبی چه عوارضی را به همراه دارد
سکته قلبی ممکن است در وضعیت خفیف و حاد اتفاق بیفتد. ولی در هر صورت سبک زندگی فردرا تحت تاثیر قرار داده و محدودیت هایی ایجاد می کند. ممکن است فردی که دچار سکته قلبیشده است نتواند مانند گذشته فعالیت های سنگین انجام داده و در انجام برخی کارها نیز محتاطعمل کند.
این عوارض کوتاه مدت است و بعد از مدتی زندگی به روال قبل باز می گردد. ولی درکنار این عوارض زودگذر، سکته قلبی عوارض بلند مدتی را برای شخص به جا خواهد گذاشت. ازجمله آن ها استفاده دائمی از داروهای فشار خون و عوارضی که خود داروهای قلبی به دنبالدارند، نقص در قلب و … می توان اشاره کرد. دیگر عوارض طوالنی مدت این بیماری شامل موارد زیر است:
– آریتمی
آریتمی وضعیتی است که قلب ضربان های منظم خود را از دست می دهد و این به علت آسیبی است که به جداره های قلب وارد شده است. در این صورت الزم است تا فرد از یک ضربان ساز مصنوعی استفاده کند تا به قلب در طپش منظم کمک کند. این دستگاه معموال در زیر پوست جاسازی شده و با ایجاد پالس های طبیعی وضعیت را بهبود می بخشد
– آنژین
آنژین در اثر عدم خون رسانی کافی به عضالت قلب ایجاد می شود. هرچند ممکن است این آسیب قبل از حمله قلبی نیز ایجاد شود که به دلیل باریک شدن رگ های کرونری است. آنژیوگرافی روش درمانی برای بازکردن رگ های قلب و بازگرداندن فعالیت آن به حالت عادی و نرمال است.
– نارسایی قلبی
یکی دیگر از عوارض طوالنی مدت سکته قلبی، ایجاد نارسایی قلبی است. این عارضه باعث بروز عالئمی مانند احتباس مایعات در بافت های بدن، ایجاد نارسایی در ریه و تنگی نفس، خستگی های غیر طبیعی و …در شخص می شود.
تغییر سبک زندگی بعد از سکته قلبی
در هر صورت و به هر دلیلی که فرد دچار سکته قلبی و عوارض آن شود، باید به زندگی برگشته وتغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد نماید. این تغییرات را بررسی می کنیم:
– تغییر در رژیم غذایی
کی از مهم ترین اقداماتی که می تواند عوارض بعد از این بیماری را کاهش دهد، تغییر در رژیم غذایی است. بهتر است از مصرف غذاهای پرچرب، پر نمک، فست فودها و غذاهای آماده و کنسروی تا حد بسیار زیادی اجتناب کنید. به جای این خوراکی ها، بهتر است میوه ها و سبزیجات تازه را جایگزین کنید.
– ادامه درمان با داروها
بعد از سکته قلبی، پزشک متخصص داروهایی را از جمله آسپرین، تیروگلیسیرید و … با توجه به شرایط بیمار تجویز می کند. در مصرف به موقع و منظم داروها غفلت نکنید..
– انجام فعالیت های سبک روزمره
بعد از سکته قلبی الزم است در نحوه ورزش کردن خود نیز تغییراتی را ایجاد کنید. بهتر است تحت نظر پزشک متخصص با ورزش های سبک مانند پیاده روی شروع کرده و سپس دامنه فعالیت های بدنی خود را گسترش دهید.
پرستاری از سالمندانی که دچار سکته قلبی شده اند
پرستاری از سالمندانی که دچار این بیماری شده اند، نقش مهمی در بهبود شرایط و بازتوانی فرد دارد. سالمندان در این سنین امکان انجام بسیاری از فعالیت ها را نداشته و یا در مصرف داروها دچار اهمال می شوند. پرستاری از این افراد می تواند در زمینه های مختلف صورت گیرد:
– کمک به انجام فعالیت های بازتوانی در افراد سالمند
در صورتی که سکته قلبی در سالمندان شدید باشد، محدودیت های زیادی از نظر انجام فعالیتهای روزمره ایجاد می کند. بنابراین الزم است پرستار کمک نماید تا فعالیت های بدنی از سر گرفته شود و با انجام ورزش های اصولی و حرکت عضالت، از عوارض بعدی جلوگیری شود.
– کمک به مصرف به موقع داروها
داروهایی که بعد از سکته قلبی تجویز می شود، نقش مهمی در سالمت فرد دارد. چه بسا عدم مصرف منظم این داروها منجر به مرگ افراد در این سنین نیز بشود. بنابراین پرستاری از سالمند با این مشکل اهمیت بیشتری پیدا می کند.
5/5 – (17 امتیاز)